Skoči na sadržaj

Drvodekor

Početna » Bezvremenski i kultni klasik dizajna 20tog veka.

Bezvremenski i kultni klasik dizajna 20tog veka.

Stolice B32 i B64 prepoznatiljivog i jednostavnog dizajna možemo videti svuda, dizajnirane su kasne 1920 godine i poznate po dizajneru Marselu Brojeru. Posle mnogo izrađenih prototipa od strane takođe dizajnera Marta Stama, stvorene su one za koje udobnost sedenja opravdava rečenica “sedenja u vazduhu”

Nose naziv “cesca chair” po ćerki Brojera (Franceska) i vezane su za Nemačku Bauhaus školu arhitekture i dizajna.

Frančeska Brojer u kući Brojer u Nju Kananu, Konektikat. Slika Džona Nara iz arhive Knola.

Zvanični Italijanski proizvođac nameštaja Marsela Brojera je bio Gavina Group, koji je i preimenovao naziv stolice po ćerki Brojera. Nakon 1968 godine kompaniju je preuzela firma Knoll, koja je nastavila tradiciju i modernizaciju modela u više varijanti.

Konstrukcija je izrađena od čelicnih cevi, premazana niklom i završnim slojem hroma.  Takva konstrukcija daje izdržljivost i elastičnost bez dodatnih opruga. Sedalni deo kao i naslon je satavljen od bukovog drveta sa ispunom od trske ili u varijanti tapacirunga (kože).

Čelične cevi tog izgleda se koristio za izradu bicikala, što je i fasciniralo Marsela, te je i dobio inspiraciju za prvi projekat stolice nazvan Wasili kao i klub stola pod imenom Lacio 1 i 2

Struktura nije samo sredstvo za rešenje. To je takođe princip i strast. – Marsel Brojer

Već sam imao koncept prevlačenja sedišta sa zategnutom tkaninom kao zamenom za debele presvlake. Takođe sam želeo okvir koji bi bio otporan i elastičan kao i da bi postigao transparentnost formi kako bi se postigla i vizuelna i fizička lakoća, kasnije je Brojer prokomentarisao razvoj svog dizajna. „Masovna proizvodnja i standardizacija već su me zainteresovali za uglačani metal, za sjajne i besprekorne linije u prostoru kao nove komponente za naše enterijere. Smatrao sam da su takve uglađene i zakrivljene linije ne samo simbol naše moderne tehnologije, već zapravo i same tehnologije.“

Prvobitno poznata kao B32, otkrivajuća upotreba materijala i jednostavne forme stolice učinila je to međunarodnom senzacijom – ništa slično nije postojalo u to vreme. „Brojer je jednostavno promenio tok nameštaja iz 20.veka“, prokomentarisao je J.Stjuard Džonson, kustos odeljenja za arhitekturu i dizajn, Muzeja moderne umetnosti pred izložbu Marsel Brojer 1981, Nameštaj i enterijeri.

Danas, za jednu novu cesca stolicu treba izdvojiti 1.000-1.200$. Vek im je dugotrajan i materijali uvek obnovljivi.

O restauraciji oba modela, možete pogledati na linku ispod: